Nieuws

Wat is Black Friday?

Amerikaanse traditie

De decembermaand komt er weer aan en met deze feestdagen komt ook het seizoen van de cadeautjes er weer aan. In Amerika wordt op donderdag 26 november Thanksgiving gevierd. Dit is een feestdag waarbij, zoals de naam het al zegt, wordt bedankt voor de goede oogst en de andere mooie dingen in het leven. De volgende dag, op vrijdag 27 november, start daar officieel de periode om de cadeaus in te kopen voor deze feestdagen.

Deze dag wordt ook wel Black Friday genoemd en staat bekend op de enorme kortingen die winkels op die dag geven. Het ontstaan van de naam is onduidelijk. Sommige zeggen dat het refereert aan de eerste dag dat de winkeliers zwarte cijfers schrijven, in plaats van rode cijfers die voor verlies staan. Andere zeggen dat het komt door de enorme files die op deze dag waar te nemen zijn. Het ontstaan maakt eigenlijk niet meer uit, want de traditie zet zich sowieso voort. Grote rijen staan uren voor de openingstijd al te wachten op de beste koopjes. De aanbiedingen zijn in Amerika zelfs zo extreem dat er duw- en trekpartijen ontstaan tussen mensen die hetzelfde product willen hebben.

Nederland

In Nederland is Thanksgiving geen officiële feestdag en is Black Friday zodoende geen traditie. Toch wint Black Friday populariteit in Nederland en is sinds 2015 het aantal winkels dat meedoet aan de actie significant gestegen. De aanbiedingen zijn niet zo extreem als in Amerika, maar toch kan je op deze dag veel geld besparen door goed de aanbiedingen in de gaten te houden. Zo kan je voordelig je cadeautjes inslaan voor de feestdagen.

Mijn lijstje

Dit jaar ga ik een aantal items in de gaten houden voor Black Friday. Zo wil ik graag een noice-cancelling koptelefoon op de kop slaan voor een goede prijs. Daarnaast wil ik wat heren kleding gaan kopen voor mijn man, onder andere een bermuda voor in de zomer, een paar mooie overhemden en ondergoed mannen. Zelf wil ik uiteraard ook nog wat kleding kopen, zoals een lekkere coltrui en een goede winterjas. Op het lijstje van cadeautjes voor familie en vrienden staan een aantal parfums, een portemonnee, een riem en aantal cadeautjes voor de kleintjes zoals lego en een interactief spel. Handig is om van tevoren dit lijstje te maken, zodat je op Black Friday zelf geen impulsaankopen doet. Ik kan je uit ervaring vertellen dat deze op de dag zelf erg aanlokkelijk lijken namelijk…

Geef een reactie